Borssele

Borssele is een dorp in de gemeente Borsele op het schiereiland Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1480 inwoners (01-01-2011) en is daarmee een van de middelgrote kernen van de gemeente.

In het dorp, dat één van de zeventien Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland is, bevindt zich de terp Berg van Troje, een overblijfsel van het kasteel uit de 13e eeuw van de heren van Borssele. Een andere bezienswaardigheid is de korenmolen De Hoop & Verwachting, die gebouwd is omstreeks 1714.

Korenmolen, Borssele
Korenmolen De Hoop & Verwachting

 

Korenmolen De Hoop & Verwachting

 

 

 

Opvallend aan Borssele is het strakke symmetrische stratenpatroon, dat in het verleden werd toegeschreven aan Simon Stevin. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat Cornelis Soetwater de ontwerper is. Ten noordwesten van deze plaats staat de naar haar genoemde kernenergiecentrale Borssele en de centrale opslag voor radioactief afval.

De plaats Borssele wordt geschreven met dubbel s, maar de gemeente Borsele met één s, beiden met dezelfde etymologische achtergrond. Borssele stond in de middeleeuwen wisselend bekend onder de schrijfwijzen Berselre, Brumsale, Brinsilla en Borsale. In de 19e eeuw veranderde de schrijfwijze naar Borsele of Borselen en werd het dorp ook wel Monster genoemd naar het in de 16e eeuwse verdronken dorp Monster.

Minicamping de Krukel