Geersdijk.

Een dorp in de Nederlandse gemeente Noord-Beveland. Het inwonertal bedraagt 317 (1 januari 2008). De naam stamt van de voornaam Geerlof.

Het was al in 1216 een zelfstandige parochie. Op 5 november 1530 werd heel Noord-Beveland overstroomd, en in 1532 gebeurde dat nogmaals. Alle dorpen, waaronder Geersdijk, verdwenen in de golven. Met het opnieuw inpolderen van Noord-Beveland werd in 1598 begonnen. In 1668 werd, na de bedijking van de Geersdijkpolder, in de buurt van het oude Geersdijk het huidige dorp Geersdijk opgebouwd, volgens een grondplan met haaks lopende kavels.

In 1808 werd iets ten zuiden van het dorp een haventje aangelegd. Dit werd gebruikt voor het verschepen van landbouwproducten, en voor een veerdienst op Zuid-Beveland. Rond 1850 werd de veerdienst opgeheven. Het haventje is tegenwoordig in gebruik als vluchthaven.

Vanwege de rust en de kleinschaligheid wordt het niet alleen door zijn permanente bewoners gewaardeerd, maar ook door de rust- en natuurminnende recreant. Bijvoorbeeld op de minicampings in en om het dorp.Het oude landbouwhaventje is een vaste trekpleister voor fietsers, wandelaars en rondtoerende automobilisten. Althans… voor diegenen die het weten te vinden. Fietsers die een “rondje Veerse Meer” doen, komen er automatisch langs. Ook wordt er in de zomer vaak gezwommen bij het aangrenzende strandje. Doordat de vaarroute van het Veerse Meer langs het haventje loopt is er altijd een gevarieerd panorama.

Geersdijk
Geersdijk, werken op het land.