Het openen van de oesters.

Het opensteken is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje.

Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek of oesterhandschoen zo vast dat de platte (of platste kant van de schelp) boven zit.

Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4: Verwijder de bovenste helft van de schelp en snijd de oester in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

Moeite met opensteken?

Is het opensteken nog wat lastig, stoom  ze dan even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. U kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.