Zeeuwse recepten.

In de Oosterschelde is een thuis voor oesters, kreeft, krab, mossels, maar ook veel vissoorten zoals tong, schol, schar en zelfs ansjovis (mei t/m juli). Daarnaast groeit er nog zeekraal en lamsoren.

Hoe zie je of een vis vers is?

Het vlees moet stevig zijn, de kieuwen van verse vis zijn rood, de ogen helder. Daarnaast is de geur een hele belangrijke graadmeter. Verse vis heeft een zilte aangename lucht (geen vislucht).

Ansjovis.

Bakken in wat olijfolie met citroen en groene kruiden, je blijft de pure ansjovissmaak proeven. Andere ansjovisrecepten vindt u hier!

Krab

Zelf gebruik ik altijd krabbenscharen (op de markt/visser te kopen). Maak een bouillon van visbouillon tabletten, ui, knoflook en groenten die u lekker vindt. Laat de bouillon een kwartiertje trekken. Poets de krab onder koud stromend water met een borsteltje schoon. Kook de poten ongeveer 10 minuten in de kokende bouillon.

Om de scharen schoon te maken heb je een hamer nodig, een theedoek, en een kreeftenhaakje. Wikkel de poten om de beurt in de schone theedoek en geef er een klap op. Nu is de schaal gebarsten en kun je het vlees er makkelijk uithalen. Bij het eten hooguit een klein beetje mayonaise toevoegen. Niet teveel de krab zelf is al heerlijk.

Kreeft.

Kreeft eerst 30 minuten in de vriezer leggen om hem te verdoven.  Kreeft moet je vers eten en bereiden.

Koken

Maak eerst een bouillon: breng water aan de kook (ongeveer 3L) in een grote pot en voeg hierbij grof gesneden uien, wortel, prei, selder en zout (ong. 60 gr). Dompel de kreeft in het water, met de kop eerst! Zo is de kreeft meteen dood, en kan ze met haar staart geen kokend water doen opspatten. Zet een deksel op de pot en laat 7 minuten koken voor een (Canadese) kreeft van 500 gr, plus 2 minuten extra per 100 gr. Een kreeft is gaar als de schaal felrood is en je er makkelijk een spriet uit kunt trekken.

Bakken of grillen

Om de kreeft te bakken of te grillen, moet je hem levend in 2 snijden. Zorg dat je dit juist doet, zodat de kreeft niet nodeloos lijdt. Zet een pan met gesmolten boter klaar, of een hete grillpan, zodat je de kreeft meteen kan bakken als hij is opengesneden.

Op de kop van de kreeft staat een kruis. Zet er een groot koksmes is, met de scherpe kant naar de kop toe, en trek het mes overlangs naar beneden. Zo is de kreeft meteen dood. Draai het mes, en snij de staart overlangs open. Leg de kreeft meteen met de vleeskant naar beneden in de pan en bak op hoog vuur. Als de kreeft nog beweegt, zijn dit ‘stuiptrekkingen’ van het spierweefsel, dit wil dus niet zeggen dat de kreeft nog leeft. Zet bovenop de kreeft een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een pot), zodat het vlees niet naar boven krult.

Is dit allemaal wat te avontuurlijk voor jou? Kook de kreeft dan 1 minuut, zoals hierboven beschreven, en haal ze uit het water. Nu is de kreeft dood, maar nog rauw van binnen. Dan kan je hem in tweeen snijden en bakken. Op deze manier kun je kreeft ook barbecueën.

Oesters.

De oesters even open steken, klein beetje ciroensap erbij en smakelijk eten

of

de oesters opensteken, knoflook en geraspte kaas erover en even in de gril.

Verse oesters kun je wel 10 dagen in de koelkast bewaren.

Oestertip: Slurp de oester leeg, doe een scheutje zeewierjenever in de schelp en slurp die er achteraan. De zeewierjenever vermengt zich met het achtergebleven oestervocht in de schelp en zorgt voor een heerlijke smaakexplosie.

Mossel recepten (Nee geen mosselen, u bent in Zeeland)

mosselen

Koken recept (M.S).

De mossels schoonmaken, pokken eraf steken en de baard verwijderen. Als u ze een paar uur wil bewaren kan dat het beste in Oosterscheldewater of water met zout. (ze gaan dan openstaan) Doe de mossels in een mosselpan, voeg prei, uienringen, mosselkruiden en een scheut bier of witte wijn toe. Koken tot het opkomt, opschudden en weer laten opkomen. Twee keer opkomen is meestal voldoende, drie keer gaat vaak ten koste van de smaak.

Mossel tips:.

  1. U kunt ook mossels opensteken, even door de bloem halen en bakken. Heerlijk, maar veel werk!
  2. Weet u dat mossels rauw opengestoken ook heerlijk zijn!
  3. Als je gekookte mosselen (mossels) over hebt, doe ze dan uit de schelp en zet ze 24 uur in het kookvocht in de koelkast. Na de 24 uur doe je de mossels met wat een gesneden uitje, peperkorrels en andere kruiden die je lekker vind in een potje. De pot vervolgens helemaal vol schenken met gewone witte natuurazijn (geen inmaakazijn), minimaal zes weken in de koelkast en u hebt heerlijke zoetzure mosselen. Waarschijnlijk heb je nooit betere gegeten, tenzij je er al van mij hebt geproefd (Er is maar 1 probleem, meestal eten je vrienden ze allemaal op).

Mosselen mariniere (gekookte mosselen)

Doe de mosselen met de schoongemaakte, gesnipperde groenten in een grote kookpan. Kruid naar smaak met zout en peper. Laat ze op een hevig vuur openkoken. Schud de pan halfverwege eens goed om. Natuurlijk serveert u bij dit klassiek mosselgerecht een mosselsausje en naar keuze frietjes of stokbrood. En zo wordt dit gerecht nog lekkerder: U kunt ook nog een stengel prei en een wortel in rondjes bij de mosselen voegen of de groenten eerst wat stoven in een beetje boter. Zo krijgt het kookvocht nog meer smaak want echte mossel- eters eten eerst de mosselen, om vervolgens het overblijvende soepje op te lepelen.(Leg dus vork en lepel bij de borden). Andere smaakmakers : een scheutje witte wijn of pils, een eetlepel mosselkruiden, een takje tijm en een blaadje laurier, of een eetlepel scherpe mosterd.

Gemarineerde mosselen

4 x 18 mosselen * 1 sjalotje * 1 jonge ui * 2 tomaten* 2 eetlepels rode wijnazijn * 4 eetlepels maïsolie * peper

Open de rauwe mosselen met een mosselmesje en breek de bovenste schelp af. Maak de mosselen los van de schelp. Verdeel ze over 4 borden. Snipper de gepelde ui en het sjalotje fijn. Snijd de gepelde tomaten in blokjes. Kruid de mosselen flink met wat peper. Strooi er de groenten over. Besprenkel ze met azijn en olie. Laat ze een half uur marineren in de koelkast. Dit mosselgerecht is lekker met geboterde sneetjes wit brood.

Meer mosselinformatie op www.mosselen.nl

Krukels (aliekruiken)

Doe de krukels in een pannetje met wat zout en versgemalen peper en een zeer fijn
gesneden sjalot, selderijstelen, peterselie . Even koken 5 minuutjes en eten. (Met een spelt uit het klokhuis halen, afsluitlipje verwijderen).(Haal met behulp van een speld de krukel uit het huisje, laat het dekseltje los, dan is de krukel gaar).

Zeekraal.

Ingrediënten voor 2 personen, 250 gr zeekraal, 10 gr (room)boter, gesnipperde sjalotje
Maak de zeekraal schoon, zie deze na op ongerechtigheden (stokjes, gras, wier e.d.), was deze hierna. Fruit de sjalot in de boter (niet kleuren), voeg hieraan de gewassen zeekraal toe. Bak de zeekraal licht op zodat deze gaat glanzen.
Wij vinden zeekraal heerlijk bij bijv. gebakken (slip)tongetjes.

Lamsoor

LamsoorIngrediënten:

  • 400 gr. lamsoren
  • 40 gr. fijngesnipperde sjalotjes
  • 30 gr. roomboter

Bereidingswijze lamsoren:

  1. Was de lamsoren goed en verwijder stokjes, zeewier en alg.
  2. Fruit de sjalotjes licht in de boter, zorg ervoor dat ze niet kleuren!
  3. Voeg de lamsoren toe en roerbak ze tot ze gaan glanzen. Voeg geen kruiden of specerijen toe, lamsoren moet je naturel eten!
  4. Serveer de lamsoren warm.

Meer Zeeuwse recepten  vindt u op: