Burgh-Haamstede
Paardrijden in de bossen bij Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede en Westenschouwen zijn drie kleine vriendelijke dorpen gelegen aan de Schouwse kust. Ze liggen dicht bij 17km ongerept zandstrand. Zelfs in het midden in het zomerseizoen zijn er gedeelten van het strand waar men alleen is. Bovendien liggen ze bij grote, ongerepte duingebieden, die deels bebost zijn (o.a. met reeds tientallen jaren oude naaldbossen) waar schitterende, goed met kleurenwijzers aangegeven, wandelingen, fietstochten en tochten per paard mogelijk zijn.

Foto’s: Rinus Jeremiasse.

Burgh-Haamstede en Westenschouwen zijn ideale familiebadplaatsen, met voldoende hedendaags vertier om op dagen met minder mooi vakantieweer verveling te voorkomen.

De Schouwse Westhoek is toch in de eerste plaats een gebied van goed geoutilleerde campings, caravanterreinen en zomerhuizen. In de zomermaanden worden er vele attracties georganiseerd, toeristenmarkten, wandeltochten o.a. naar de meeuwenkolonie, fietstochten, rondleidingen e.d. Nee vervelen zult u zich in Burgh-Haamstede echt niet.

Bij Nieuw-Haamstede vindt u de vuurtoren West Schouwen. Het rood-witte gebouw staat er al sinds 1840. Het zal u vast bekend voorkomen, want het heeft model gestaan voor het oude bankbiljet van 250 gulden. Een mooie manier om de vuurtoren te bereiken is per fiets. U kunt in de omgeving van Nieuw-Haamstede urenlang fietsen. Voor als u liever wandelt, het Deltapad loopt langs de toren. Naast de vuurtoren zijn ook de woonhuizen om de vuurtoren erg bijzonder. Ze staan in een symmetrische en classicistisch opstelling. Er is zelf een Gotisch tintje in verwerkt. De spitsbogen van de ramen en de deur zijn daar een goed voorbeeld van.

BIJZONDERE DETAILS

Het optiek heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Tot 1953 heeft er een noodlamp op de vuurtoren gestaan. Het optiek dat toen geplaatst werd staat er nog steeds. Ook de kleur is al lange tijd rood-wit. In 1937 werd deze kleuren aangebracht zodat de vliegtuigen van het nabijgelegen vliegveld de vuurtoren beter konden zien.

Meer informatie over Burg-Haamstede, klik hier!

Overnachten – minicamping Waverijn