Natuurpark de Oosterschelde.

De Oosterschelde is een zeearm in de provincie Zeeland, die omgeven wordt door de schiereilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. Sinds de bouw van de Oosterscheldekering in 1986 kan de Oosterschelde volledig van zee worden afgesloten. De vorm en de grootte is lang aan verandering onderhevig geweest. Tot in de Middeleeuwen was het een vrij kleine rivierarm. In de loop der eeuwen won het echter steeds meer terrein op het land, waardoor het uitgroeide tot een flinke zeearm. Door inpolderingen en het aanleggen van dijken heeft het de laatste eeuwen de huidige omvang gekregen. Er is ook van alles te doen, zie ontdek de Oosterschelde.

Ook zijn er in de Oosterschelde walvis achtigen te spotten. Lees er meer over!

Oosterscheldedijk Wemeldinge – Kattendijke

Sinds 8 mei 2002 is de Oosterschelde een nationaal park onder de naam Nationaal Park Oosterschelde. Het leven in onder water is namelijk zeer gevarieerd en uitbundig, voor veel soorten is het een belangrijke kraamkamer. Er wordt om die reden veel gedoken door duikers. Het is een uniek duikgebied.

Een bezoek aan de Oosterschelde is met de camper een aanrader. U kunt er vissen, oesters en mossels zoeken of kopen. Uniek is dat in de Oosterschelde haaien leven en er jaarlijks bijkomen. De mannetjes haaien komen uit Noorwegen, de vrouwtjes uit de Golf van Biskaje. Ze paaien in het Engelse kanaal. Veel vrouwtjes haaien zwemmen daarna de Oosterschelde in om daar te baren.

Bij mooi weer kunt u bijvoorbeeld een plaatsje zoeken op de weg van Wemeldinge naar Kattendijke. U kijkt daar over de Oosterschelde, met uitzicht op de Zeelandbrug, Tholen en Schouwen-Duiveland. Ook de recreatie- en beroepsvaart kunt u vanaf de dijk prachtig zien. Onderaan de dijk liggen oesters, mossels en alikruiken, zodat uw gratis maaltje binnen handbereik is.

Als u bij Wemeldinge bent, dan is het heel leuk om met laag water naar de dijk te gaan en op de drooggevallen delen zelf oesters, mossels en krukels (aliekruiken) te zoeken.

De dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge