Zeeuws-Vlaanderen (ook wel gespeld Zeeuwsch-Vlaanderen, Zeeuws: Zeêuws-Vlaonderen) is het zuidelijkste gedeelte van de Nederlandse provincie Zeeland en het enige gedeelte van die provincie dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten. Het ligt ten zuiden van de Westerschelde (of: Honte) en wordt begrensd door de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Zeeuws-Vlaanderen heeft door de ligging een Vlaamse invloed. Zeeuws-vlamen zeggen vaak dat bij hun een begrafenis nog gezelliger is dan in de rest van Zeeland een bruiloft. De mensen zijn vaak gemoedelijk, er zijn veel leuke restaurantjes en er heerst een Bourgondische sfeer. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen ben je ook snel in steden als Gent en Brugge, die zeker een bezoek waard zijn. Maar ook Zeeuws-Vlaanderen heeft zelf veel te bieden.

Zeeuws-Vlaanderen is zowel rustig als enerverend, maar bovenal authentiek. De cultuur van de historische stadjes gaat hand in hand met zee en (schone) strand. Ook is het bekend om zijn beroemdheden zoals Jantje van Sluis (Sluis), Reynaert de Vos (Hulst), Vliegende Hollander (Terneuzen), Willem Beukelszoon (Biervliet), Johan Hendrik van Dale (Sluis), Jacob Cats (Groede) en Prins Maurits (IJzendijke).

Zomaar enkele suggesties:

Terneuzen.

Een bezoek aan het “Portaal van Vlaanderen”  Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor 20% van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten over land vervoerd? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen ofwel het sluizencomplex van Terneuzen krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Een dagje Portaal bestaat uit een bezoek aan het interactieve informatiecentrum en kan uitgebreid worden met een rondleiding door een gids of een rondwandeling op eigen gelegenheid en, afhankelijk van het seizoen, een vaartocht over het kanaal.

Sluis.

Sluis is een gemoedelijk en sfeervol winkelstadje. De keus is enorm. In Sluis trekken vooral de kleine speciaalzaken de aandacht. Kwaliteitsproducten voeren de boventoon. Zo bieden de boetieks prestigieuze merken aan en wordt het woord VERS bij de lekkere winkels in hoofdletters geschreven. Maar natuurlijk is Sluis ook bekend van de seksshops, die altijd veel bezoekers trekken. Daarnaast zijn er tal van cafés en restaurants. Genieten op een gezellig terrasje maakt een dag pas compleet. Bourgondisch winkelen noemen ze dat in Sluis. Elke zondag zijn de winkels in Sluis geopend! Naast vele winkels kent Sluis veel historie. Ontdek dat de schrijver van het woordenboek de Dikke van Dale uit Sluis komt en dat het enige Belfort van Nederland in Sluis staat. Bezoek Sluis vestingstad tijdens een wandeling met gids!

Overige plaatsen.

De grootste strandsensatie in Zeeuws-Vlaanderen is wel het vinden van een eeuwenoude haaientand. De beste vindplekken zijn bij de radartoren in Nieuwvliet en in de Zwingeul bij Cadzand. Bij elke omwoeling komen er weer meer naar boven.

Scheepvaart Westerschelde, vanaf Dijk Terneuzen.

Natuurlijk is er nog veel meer te zien in het Zeeuws-Vlaamse land, zoals mossels eten in Philipinne, een kijkje op de Westerscheldedijk in Terneuzen.

Bij de Zeeuwse VVV vindt u nog veel meer ideeën.

Overnachten in: