Zeewier Jenever

zeeuwier jenever
Zeewier jenever

Schorre, klakkers en slik!
Ik proef oantjes mee zouterik!
Ik krieg un éél wèrm hevoel
mee da spul in m’n smoel
en dienk oan Zeêland mee un zilte snik.”

Ambachtelijk gestookte jenever met een zilte zucht.
Zeewier is volgens de evolutietheorie van Darwin de bron van al het leven. In den beginne was er alleen zeewier. Uit zeewier onstonden de planten, de dieren en uiteindelijk ook de mensen.
Op de Schotse eilanden wordt bij het stoken van whisky lokale turf gebruikt. In die turf bevindt zich fossiel zeewier wat aan de whisky een typische zilte geur en smaak toevoegt. Steeds vaker werden juist deze whisky’s culinair ingezet bij onze eigen Zeeuwse zilte zaligheden. Maar dat kunnen wij zelf toch ook wel? Daar hebben we toch geen Schotten voor nodig?

In Nederland worden (gelukkig) nog steeds ambachtelijke jenevers van hoge kwaliteit gestookt, zoals bijvoorbeeld bij Rutte & Zn in Dordrecht. Deze distillateur met “passie voor ambacht” produceert deze Zeeuwierjenever naar een idee van Petra de Boevere, ook wel bekend als Het Meisje van de Slijterij.

In het recept wordt Kombu gebruikt, Japans zeewier waarmee een subtiele zilte geur en smaak wordt toegevoegd aan de ambachtelijke jenever. k_bannerZWklein
Geef dit levenswater 5 minuten de tijd in je glas om te ademen, snuif de zilte zeegeur op en waan je aan het Zeeuwse strand. Ken je de geur van de zee als je op de kade staat bij afgaand water? Het moment dat net het wier op de basaltblokken vrij komt te liggen? Die geur zit in je glas en als je een slok neemt zal de zachte smaak met licht zilte afdronk je aangenaam verrassen. Dit is niet zomaar jenever, dit is Jenever met een hoofdletter.

Sinds enige tijd vinden er in Zeeland proeven met zilte teelten plaats. In de nabije toekomst zou dit product best wel met Zeeuws zeewier gemaakt kunnen worden en daarmee nog Zeeuwser kunnen worden.

Serveer de Zeeuwierjenever op kamertemperatuur om de aroma’s optimaal tot zijn recht te laten komen. Probeer de Zeeuwierjenever ook eens met oesters, Hollandse Nieuwe, zeekraal, groene olijven of Sushi.

Bronnen: