Aanvraag camperplaats Goes

Aan:    College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Goes,

i.a.a. de gemeenteraad,

M.A. de Ruijterlaan 2
4461 GE Goes.

Kloetinge, 2 april 2015.

Onderwerp: aanvraag camperplaatsen.

 

Geachte Gemeentebestuur, geachte Raadsleden.,

Ondergetekende verzoekt u camperplaatsen aan wijzen in uw gemeente, zoals bedoeld in artikel 5.9.2. van uw Algemene plaatselijke verordening.

Reden van het verzoek.

Camperplaatsen of zo u wilt overnachtingplaatsen voor campers zijn nog dun gezaaid in Nederland. Gelukkig gaan de laatste tijd echter steeds meer gemeenten tot de aanleg hiervan over. In de omringende landen zijn overnachtingplaatsen voor campers de gewoonste zaak van de wereld. Van eenvoudige parkeerplaatsen tot overnachtingplaatsen met alles erop en eraan. Soms zelfs met vaste beheerders.

Wat is een camper?

Een camper wordt in Nederland ook wel kampeerauto, zwerfauto of motorhome genoemd. Onze Duitse buren spreken van een Wohnmobil. Een camper is enerzijds een auto zoals alle ander auto’s. Anderzijds biedt een camper de mogelijkheid om er korte of langere tijd in te verblijven en onderweg te zijn. De auto heeft daarvoor diverse voorzieningen, zoals tanks voor schoon en vuilwater en een draagbaar of vast toilet. Voor de stroom één of meerdere accu’s. Voor koken en verwarming wordt gebruik gemaakt van gasflessen. Dit biedt de mogelijkheid om door een streek te trekken en plaatsen te bezoeken die men de moeite waard vindt in plaats van gedurende langere tijd op één plek te verblijven.

Wat willen camperbezitters?

Camperbezitters willen kunnen rondtrekken door een streek of regio om plaatsen te bezoeken die zij de moeite waard vinden. Soms blijven ze maar kort, soms wat langer. Camperbezitters zijn vaak op zoek naar plekken waar zij op een veilige manier de nacht kunnen doorbrengen.

Camperbezitters zijn zowel in de zomer als in de winter op pad. De camping in de gemeente Goes is alleen in de zomer geopend. Daarnaast kan men op de stadscamping slechts met 4 campers terecht bleek mij toen ik een treffen met 15 campers daar wenste te organiseren. Camperbezitters zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Campergebruikers die altijd op een camping staan;
  2. Campergebruikers die afwisselend op een camping staan en deels op camperplaatsen;
  3. Campergebruikers die alleen op camperplaatsen of vrij willen staan.

Zonder camperplaatsen mist men dus een groot aantal camper toeristen.

Camperbezitters zijn toeristen die de lokale bezienswaardigheden willen bekijken, winkelen, iets drinken op een terras, inkopen doen of uit eten in een van de plaatselijke restaurants. De lokale economie kan zowel zomer’s als ’s winters profiteren van het aanwijzen van een camperplaats. En onze gemeente heeft veel te bieden!  De uitkomsten van een onderzoek zijn niet mis: ruim 45 euro geeft de gemiddelde camperbezitter uit, los van de overnachtingkosten per persoon per dag. Deze bedragen zijn hoog in verhouding tot wat de camperbezitter bereid is uit te geven aan de overnachtingplaats: een meerderheid is niet bereid, ook niet voor een ideale overnachtingplaats, meer te betalen dan 10 euro per nacht per camper. Slechts 11% was bereid een hoger bedrag te betalen. Dit blijkt ook uit een onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande Duitse campertijdschrift “Promobil”  nr. 1 van januari 2003. ProMobil is het grootste tijdschrift voor campers in Europa. Voor meer documentatie, ook Zeeuwse onderzoeken van 2010 en 2014 verwijs ik u graag naar http://www.campervisie.eu/documentatie/

Camperbezitters willen graag op dezelfde manier behandeld worden als toeristen die de stad/gemeente per boot bezoeken: als gasten waarvoor een plek is geregeld waar ze met de boot kunnen aanleggen. Niet te ver van het centrum en tegen een redelijke vergoeding. Zij zijn net als booteigenaren toeristen die de dingen willen doen die alle toeristen doen, met als verschil dat camperbezitters ook in de winter en in het voor- en naseizoen onderweg zijn. Daarnaast blijkt uit een Zeeuws onderzoek dat kamperen afneemt, maar dat er steeds meer campers komen.

Er zijn in Nederland komen gelukkig steeds meer overnachtingsplaatsen voor campers. Wij zijn dan ook met onze camper in veel gemeenten welkom. Goes heeft heel veel aantrekkelijks te bieden. We moeten Goes dan ook promoten, ook onder mensen die Goes met de  camper willen bezoeken. De gemeente doet er dan ook goed aan overnachtingplaatsen  aan te wijzen. Het inrichten van een camperovernachtingplaatsen op loopafstand van het centrum kan leiden tot een win-win situatie en wederzijds voordeel. Omdat de camping in Goes slechts beperkt campers kan ontvangen, en dan nog alleen in de zomer, zou het aanwijzen van een camperplaats bijvoorbeeld aan de Houtkade of in de buurt van het Omnium een goede optie zijn. De campers kunnen dan tegen betaling gebruik maken van de voorzieningen op de camping bij het Omnium. Handig zou zijn om de voorzieningen ook in de winter open te stellen.

Extra informatie kunt u desgewenst vinden op mijn websites.

Hoogachtend,

Martin Slingenberg

 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord